Apgar-score

Beoordeling van de vitaliteit van de pasgeborene en de aanpassing aan het extra-uteriene leven.

Ademhaling / Kleur (Appearance)
Beoordeelt de huidskleur (Cyanose/Bleekheid).
Pols (Hartslag)
Beoordeeld met stethoscoop of palpatie van de navelstreng.
Grimas (Reflexprikkelbaarheid)
Reactie op prikkeling (uitzuigen van luchtwegen of prikkelen van de voetzool).
Activiteit (Spiertonus)
Mate van flexie en beweging van de ledematen.
Respiratie (Ademhalingsinspanning)
Beoordeelt de kwaliteit van de ademhalingsbewegingen en het huilen.

Interpretatie, Chronologie en Klinische Betekenis

De Apgar-score, ontwikkeld in 1952, is de wereldwijde standaard voor het snel beoordelen van de conditie van een pasgeborene en de noodzaak voor neonatale reanimatie.

Wanneer en waarom de score berekenen?

  • Na 1 minuut: Weerspiegelt hoe de baby de bevalling heeft doorstaan.
  • Na 5 minuten: Cruciaal voor het beoordelen van de aanpassing aan het leven buiten de baarmoeder.
  • Na 10 minuten: Alleen als de 5-minutenscore lager is dan 7.

Interpretatie van de Resultaten

  • Score 7-10 (Normaal): Goede aanpassing, routinezorg volstaat.
  • Score 4-6 (Matige nood): Hulp nodig bij ademhaling of stimulatie.
  • Score 0-3 (Ernstige nood): Kritieke medische noodsituatie.

Klinische Beperkingen

De score kan worden beïnvloed door vroeggeboorte of medicatie van de moeder. Het is geen diagnose voor perinatale asfyxie op zich.

Klinische Waarschuwing

De Apgar-score mag niet als enige bepalend zijn voor reanimatie. Reanimatie (beademing) moet voor de 1e minuut starten bij apneu of hartslag < 100 /min.

Beoordeling van de Vitaliteit

Totale Score Klinische Status Medisch Beleid
7 - 10 Normal Goede start. Routinezorg.
4 - 6 Détresse modérée Matige asfyxie. Stimulatie, luchtwegen vrijmaken, Zuurstof.
0 - 3 Détresse sévère Ernstige asfyxie. Onmiddellijke neonatale reanimatie.
Geschreven door : Dr. NEZZAR NARIMANE (Algemeen Chirurg)
Gepubliceerd op : 11-04-2026
Laatst bijgewerkt :

Wetenschappelijke Referenties:

1. Apgar V. A proposal for a new method of evaluation of the newborn infant. Curr Res Anesth Analg. 1953. [PubMed]
2. American Academy of Pediatrics (AAP). The Apgar Score. Pediatrics. 2015. [PubMed]

Beoordeel het nut van deze klinische tool:

0

-

💡 Toegewijd aan wetenschappelijke nauwkeurigheid, mocht u een klinische of technische onjuistheid opmerken, laat het ons dan alstublieft weten.