Bishop Score
Beoordeling van de rijpheid van de baarmoedermond (cervix) voor inleiding van de bevalling.
De Bishop Score Begrijpen en Gebruiken
De Bishop-score is het meest gebruikte klinische systeem in de verloskunde om de rijpheid van de cervix te beoordelen vóór het kunstmatig inleiden van de bevalling.
De 5 componenten van het onderzoek
De score is gebaseerd op een nauwkeurig vaginaal toucher (maximaal 13 punten):
- Ontsluiting: Opening van de cervix in cm.
- Verstrijking: Verkorting en het dunner worden van de cervix (%).
- Indaling: Positie van het hoofd t.o.v. het bekken van de moeder (+1, +2 is de maximale score).
- Consistentie: Stug (als het puntje van je neus) is onrijp, week (als lippen) is rijp.
- Positie: In eerste instantie posterieur, bij een naderende bevalling anterieur.
Moderne Overwegingen
De score is enigszins subjectief. Transvaginale echografie (om de cervixlengte te meten) kan een objectieve aanvulling bieden.
Klinische Interpretatie
De interpretatie bepaalt de voorkeursmethode voor inleiding:
| Totaal Score | Status cervix | Aanbeveling |
|---|---|---|
| ≤ 5 points | Onrijpe cervix | Cervixrijping (priming met prostaglandines of ballonkatheter) aanbevolen vóór oxytocine. |
| 6 - 8 points | Intermediair | Inleiding mogelijk, wisselend succespercentage. |
| ≥ 9 points | Rijpe cervix | Grote kans op een succesvolle vaginale bevalling (amniotomie en/of oxytocine). |
Wetenschappelijke Referenties:
1. Bishop EH. Pelvic scoring for elective induction. Obstet Gynecol. 1964 Aug;24:266-8. [PubMed]
-
💡 Toegewijd aan wetenschappelijke nauwkeurigheid, mocht u een klinische of technische onjuistheid opmerken, laat het ons dan alstublieft weten.