Skala Apgar

Ocena stanu noworodka i adaptacji do życia pozałonowego.

Zabarwienie skóry (Appearance)
Ocenia kolor skóry noworodka (Sina/Blada).
Puls (Czynność serca)
Oceniane stetoskopem lub przez badanie tętna pępowiny.
Reakcja na bodźce (Grimace)
Reakcja na odsysanie z dróg oddechowych lub drażnienie podeszwy stopy.
Napięcie mięśniowe (Activity)
Stopień zgięcia i aktywność ruchowa kończyn.
Oddychanie (Respiration)
Ocenia jakość ruchów oddechowych i płacz.

Interpretacja, Chronologia i Znaczenie Kliniczne

Skala Apgar, opracowana w 1952 roku, pozostaje standardową metodą oceny stanu noworodka i wczesnego wykrywania potrzeby resuscytacji krążeniowo-oddechowej.

Kiedy i dlaczego obliczamy skalę?

  • W 1. minucie: Ocenia tolerancję procesu porodu.
  • W 5. minucie: Kluczowa ocena adaptacji do życia pozałonowego.
  • W 10. minucie: Wykonywana, gdy wynik w 5. minucie jest niższy niż 7.

Interpretacja Wyników

  • Wynik 7-10 (Stan dobry): Prawidłowa adaptacja.
  • Wynik 4-6 (Stan średni): Wymaga wzmożonej opieki i stymulacji.
  • Wynik 0-3 (Stan ciężki): Krytyczna sytuacja wymagająca natychmiastowej pomocy medycznej.

Ograniczenia Kliniczne

Skala może być zaniżona przez wcześniactwo. Według AAP, nie powinna być jedyną podstawą rozpoznania zamartwicy urodzeniowej.

Uwaga Kliniczna

Sama punktacja Apgar nie powinna decydować o konieczności resuscytacji. Resuscytację (wentylację) należy rozpocząć przed 1. minutą, jeśli występuje bezdech lub HR < 100.

Ocena Stanu Noworodka

Wynik Całkowity Stan Kliniczny Postępowanie
7 - 10 Normal Prawidłowa adaptacja. Rutynowa opieka.
4 - 6 Détresse modérée Umiarkowana zamartwica. Stymulacja, udrożnienie dróg, Tlen.
0 - 3 Détresse sévère Ciężka zamartwica. Natychmiastowa resuscytacja.
Napisane przez : Dr. NEZZAR NARIMANE (Chirurg Ogólny)
Opublikowano : 11-04-2026
Ostatnia aktualizacja :

Referencje:

1. Apgar V. A proposal for a new method of evaluation of the newborn infant. Curr Res Anesth Analg. 1953. [PubMed]
2. American Academy of Pediatrics (AAP). The Apgar Score. Pediatrics. 2015. [PubMed]

Oceń przydatność tego narzędzia klinicznego:

0

-

💡 W trosce o rzetelność naukową, jeśli zauważysz jakąkolwiek nieścisłość kliniczną lub techniczną, prosimy o poinformowanie nas.