Ranson-criteria

Beoordeling van de ernst en mortaliteit van acute pancreatitis.

Drempelwaarden passen zich automatisch aan de gekozen oorzaak aan.

Bij Opname (0 uur)
Gedurende de eerste 48 uur

De Ranson-criteria: Evaluatie van Acute Pancreatitis

De Ranson-criteria zijn in 1974 geïntroduceerd. Het is een van de vroegste klinische scoringssystemen die worden gebruikt om de ernst en mortaliteit van acute pancreatitis te voorspellen.

Verschil tussen galweg- en niet-galweg pancreatitis

De precisie van de Ranson-criteria berust op het onderscheiden van de etiologie:

  • Niet-galweg (bijv. alcoholisch): De klassieke 11-puntenscore wordt gebruikt.
  • Galweg (Galstenen): De ernst drempels worden aangepast. Bovendien wordt het pO2-criterium verwijderd (maximaal 10 punten).

Belangrijkste beperking

De belangrijkste beperking is dat het 48 uur vereist om volledig te worden berekend. Het maakt dus geen onmiddellijke risicostratificatie mogelijk in het eerste uur op de SEH.

Interpretatie en Geschatte Mortaliteit

Totale Score Ernst Geschatte Mortaliteit
0 - 2 pts Milde pancreatitis 0 - 3 %
3 - 4 pts Matige tot ernstige pancreatitis 15 %
5 - 6 pts Ernstige pancreatitis 40 %
≥ 7 pts Fulminante pancreatitis près de 100 %
Geschreven door : Dr. NEZZAR NARIMANE (Algemeen Chirurg)
Gepubliceerd op :
Laatst bijgewerkt :

Wetenschappelijke Referenties:

1. Ranson JH, Rifkind KM, Roses DF, et al. Prognostic signs and the role of operative management in acute pancreatitis. Surg Gynecol Obstet. 1974;139(1):69-81. [PubMed]
2. Ranson JH. Etiological and prognostic factors in human acute pancreatitis: a review. Am J Gastroenterol. 1982;77(8):633-8. [PubMed]

Beoordeel het nut van deze klinische tool:

0 Points

-

💡 Toegewijd aan wetenschappelijke nauwkeurigheid, mocht u een klinische of technische onjuistheid opmerken, laat het ons dan alstublieft weten.