MASCC Risico-index (Febriele Neutropenie)

Bereken de MASCC-score om het risico op complicaties bij patiënten met febriele neutropenie te beoordelen. Een referentietool in de oncologie.

Ziektelast (Febriele neutropenie)
Subjectieve beoordeling van de algemene klinische toestand door de arts.
Klinische Factoren & Comorbiditeiten
Systolische bloeddruk lager dan 90 mmHg of noodzaak voor inotrope ondersteuning.
Actieve symptomen van COPD die continue behandeling vereisen.
De patiënt heeft een tumor, MAAR geen voorgeschiedenis van bewezen ernstige schimmelinfectie.
Klinische noodzaak voor intraveneuze rehydratatie.
De koorts ontwikkelde zich toen de patiënt zich buiten het ziekenhuis bevond.
Een leeftijd onder de 60 jaar is een beschermende factor.

De MASCC Risico-index: Risicobeoordeling bij Febriele Neutropenie

Ontwikkeld in 2000 door de Multinational Association for Supportive Care in Cancer (MASCC), is de MASCC Risico-index een wereldwijd erkend klinisch instrument. Het is ontworpen om nauwkeurig kankerpatiënten te identificeren met febriele neutropenie (meestal door chemotherapie) die een laag risico hebben op het ontwikkelen van ernstige medische complicaties (zoals septische shock of overlijden).

Hoe werkt de berekening van de MASCC-score?

In tegenstelling tot veel ernstscores, wijst de MASCC-index punten toe voor de afwezigheid van comorbiditeiten en de aanwezigheid van beschermende factoren. De maximaal haalbare score is 26 punten.

  • Ziektelast: Beoordeelt de algemene klinische toestand. Patiënten met lichte of geen symptomen krijgen het maximum aantal punten (5 punten).
  • Objectieve klinische factoren: De afwezigheid van hypotensie (< 90 mmHg), afwezigheid van COPD, afwezigheid van dehydratie, evenals een ambulante status en een leeftijd jonger dan 60 jaar, verhogen de score.

Therapeutisch Belang en Beleid

De MASCC-index is fundamenteel voor het sturen van de initiële empirische antibioticatherapie, zoals aanbevolen door de ASCO-richtlijnen.

Globale Risico-interpretatie (MASCC)

MASCC Score Risiconiveau Klinische Aanbeveling
≥ 21 Punten Laag Risico (< 5% complicaties) Orale antibiotica / Ambulante behandeling mogelijk.
< 21 Punten Hoog Risico (> 20% complicaties) Ziekenhuisopname / Breedspectrum IV antibiotica.
Geschreven door : Dr. NEZZAR NARIMANE (Algemeen Chirurg)
Gepubliceerd op : 11-04-2026
Laatst bijgewerkt :

Wetenschappelijke Referenties:

1. Klastersky J, et al. The Multinational Association for Supportive Care in Cancer risk index: A multinational scoring system for identifying low-risk febrile neutropenic cancer patients. Journal of Clinical Oncology. 2000. [PubMed - ASCO]
2. Taplitz RA, et al. Outpatient Management of Fever and Neutropenia in Adults Treated for Malignancy: ASCO and IDSA Clinical Practice Guideline Update. J Clin Oncol. 2018. [PubMed - ASCO/IDSA]

Beoordeel het nut van deze klinische tool:

-

-

💡 Toegewijd aan wetenschappelijke nauwkeurigheid, mocht u een klinische of technische onjuistheid opmerken, laat het ons dan alstublieft weten.