NIHSS Score: Ernst van Ischemische Beroerte Calculator

Bereken de NIHSS (National Institutes of Health Stroke Scale) online om de ernst van een ischemische beroerte (CVA) te beoordelen. Richtlijn voor trombolyse.

1a. Bewustzijnsniveau
Beoordeel het algemene bewustzijnsniveau van de patiënt.
1b. Vragen (Maand en Leeftijd)
Vraag naar de huidige maand en de leeftijd.
1c. Opdrachten (Ogen en Handen)
Vraag om de ogen te openen/sluiten en een vuist te maken/los te laten.
2. Blikrichting (Horizontaal)
Test de horizontale oogbewegingen.
3. Gezichtsvelden
Test de gezichtsvelden via confrontatie.
4. Facialis Parese (Aangezichtsverlamming)
Laat tanden zien, wenkbrauwen optrekken of ogen stijf sluiten.
5a. Motorisch - Linkerarm
Arm 10 seconden gestrekt houden (90° zittend, 45° liggend).
5b. Motorisch - Rechterarm
Arm 10 seconden gestrekt houden (90° zittend, 45° liggend).
6a. Motorisch - Linkerbeen
Been 5 seconden 30° opgetild houden (liggend).
6b. Motorisch - Rechterbeen
Been 5 seconden 30° opgetild houden (liggend).
7. Ataxie
Top-neus en hiel-knie proef aan beide kanten.
8. Sensibiliteit (Gevoel)
Beoordeel het gevoel bij een pijnprikkel.
9. Taal (Afasie)
Laat een plaatje beschrijven, objecten benoemen en zinnen lezen.
10. Dysartrie (Spraak)
Laat eenvoudige woorden lezen of herhalen.
11. Extinctie en Neglect
Beoordeel ruimtelijke of lichamelijke verwaarlozing.

De NIHSS Schaal Begrijpen

De NIHSS-score (National Institutes of Health Stroke Scale) is de hoeksteen van de klinische evaluatie in de acute neurologie. Bij een vermoeden van een ischemisch herseninfarct (CVA) is tijd cruciaal ("Time is Brain"). Het biedt een gestandaardiseerde methode om neurologische uitval te kwantificeren.

De 11 neurologische domeinen

De schaal bestaat uit 11 items (score 0 tot 42):

  • Bewustzijn: Alertheid, oriëntatie en opdrachten.
  • Visus: Oogbewegingen en gezichtsvelden.
  • Motoriek: Kracht in armen, benen en gezicht.
  • Coördinatie (Ataxie): Cerebellaire betrokkenheid.
  • Sensibiliteit en Taal: Gevoelsverlies, afasie, dysartrie en neglect.

Therapeutische Implicaties: Trombolyse

De NIHSS helpt bij de besluitvorming voor trombolyse:

  • Een score tussen 4 en 25 is meestal een indicatie voor intraveneuze trombolyse.
  • Zeer lage scores (1-3) krijgen mogelijk geen trombolyse tenzij de uitval invaliderend is.
  • Zeer hoge scores (> 25) wijzen op een massaal infarct met een hoog risico op bloedingen.

Classificatie van Ernst

NIHSS Score Klinische Ernst
0Normaal neurologisch onderzoek
1 - 4Licht CVA
5 - 15Matig CVA
16 - 20Matig tot Ernstig CVA
21 - 42Ernstig CVA

Klinische Beperkingen

De NIHSS overschat vaak linkerhemisfeer infarcten (vanwege afasiepunten) en onderschat rechterhemisfeer of hersenstam infarcten. Het klinische beeld moet altijd gecorreleerd worden met acute beeldvorming (CT/MRI).

Geschreven door : Dr. NEZZAR NARIMANE (Algemeen Chirurg)
Gepubliceerd op : 11-04-2026
Laatst bijgewerkt :

Wetenschappelijke Referenties:

1. Brott T, Adams HP Jr, Olinger CP, et al. Measurements of acute cerebral infarction: a clinical examination scale. Stroke. 1989. [Stroke Journal]
2. National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS). NIH Stroke Scale Training. [NIH / NINDS]

Beoordeel het nut van deze klinische tool:

Score 0

-

💡 Toegewijd aan wetenschappelijke nauwkeurigheid, mocht u een klinische of technische onjuistheid opmerken, laat het ons dan alstublieft weten.