Skala NIHSS: Kalkulator Ciężkości Udaru Niedokrwiennego

Oblicz wynik w skali NIHSS online, aby obiektywnie ocenić ciężkość udaru niedokrwiennego mózgu. Kluczowe narzędzie do decyzji o trombolizie.

1a. Poziom świadomości
Oceń ogólny poziom czujności pacjenta.
1b. Pytania (Miesiąc i Wiek)
Zapytaj o aktualny miesiąc i wiek.
1c. Polecenia (Oczy i Ręce)
Poproś o otwarcie/zamknięcie oczu i zaciśnięcie/rozluźnienie dłoni.
2. Spojrzenie (Ruchy gałek ocznych)
Zbadaj poziome ruchy gałek ocznych.
3. Pola widzenia
Zbadaj metodą konfrontacyjną.
4. Porażenie nerwu twarzowego
Poproś o pokazanie zębów, zaciśnięcie powiek.
5a. Motoryka - Lewe Ramię
Ramię wyciągnięte na 90° (siedząc) lub 45° (leżąc) przez 10 s.
5b. Motoryka - Prawe Ramię
Ramię wyciągnięte na 90° (siedząc) lub 45° (leżąc) przez 10 s.
6a. Motoryka - Lewa Noga
Noga uniesiona na 30° (leżąc) przez 5 s.
6b. Motoryka - Prawa Noga
Noga uniesiona na 30° (leżąc) przez 5 s.
7. Ataksja
Test palec-nos i pięta-kolano.
8. Czucie
Badanie ukłuciem szpilką.
9. Mowa (Afazja)
Opisywanie obrazka, nazywanie przedmiotów.
10. Dyzartria
Czytanie lub powtarzanie wyrazów.
11. Zespół zaniedbywania (Nieuwaga)
Ocena pomijania stronnego.

Zrozumienie skali NIHSS

Skala NIHSS (National Institutes of Health Stroke Scale) to podstawowe narzędzie oceny w neurologii ratunkowej. Dostarcza ustandaryzowanej metody ilościowego określenia ciężkości deficytów neurologicznych.

11 domen oceny neurologicznej

Skala składa się z 11 pozycji (od 0 do 42 punktów):

  • Świadomość: Ocena czujności i orientacji.
  • Wzrok: Ruchy gałek ocznych i pole widzenia.
  • Funkcje ruchowe: Porażenie twarzy i siła kończyn.
  • Koordynacja (Ataksja): Zajęcie móżdżku.
  • Czucie i Mowa: Upośledzenie czucia, afazja, dyzartria.

Znaczenie Terapeutyczne: Tromboliza

NIHSS pomaga w kwalifikacji do leczenia trombolitycznego:

  • Wynik od 4 do 25 jest najczęstszym wskazaniem do trombolizy dożylnej.
  • Niskie wyniki (1-3) mogą nie wymagać trombolizy, chyba że deficyty są wysoce niepełnosprawnościowe.
  • Wyniki >25 wskazują na rozległy zawał z wysokim ryzykiem ukrwotocznienia.

Klasyfikacja Ciężkości Udaru

Wynik NIHSS Ciężkość Kliniczna
0Prawidłowe badanie neurologiczne
1 - 4Lekki udar
5 - 15Umiarkowany udar
16 - 20Umiarkowany do ciężkiego udar
21 - 42Ciężki udar

Ograniczenia Kliniczne

Skala ma tendencję do zawyżania wyników dla udarów lewej półkuli (z powodu afazji) i zaniżania dla prawej półkuli lub pnia mózgu.

Napisane przez : Dr. NEZZAR NARIMANE (Chirurg Ogólny)
Opublikowano : 11-04-2026
Ostatnia aktualizacja :

Referencje:

1. Brott T, Adams HP Jr, Olinger CP, et al. Measurements of acute cerebral infarction: a clinical examination scale. Stroke. 1989. [Stroke Journal]
2. National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS). NIH Stroke Scale Training. [NIH / NINDS]

Oceń przydatność tego narzędzia klinicznego:

Score 0

-

💡 W trosce o rzetelność naukową, jeśli zauważysz jakąkolwiek nieścisłość kliniczną lub techniczną, prosimy o poinformowanie nas.