Kalkulator ASPECTS: Ostry Udar Niedokrwienny

Oblicz wynik ASPECTS online. Złoty standard radiologiczny w neurologii do oceny rozległości udaru niedokrwiennego i kwalifikacji do trombolizy.

Wybierz obszary wykazujące wczesne objawy niedokrwienia (hipodensja, utrata zróżnicowania istoty szarej/białej). Każdy wybór odejmuje 1 punkt od początkowego wyniku 10.
Struktury Podkorowe
Poziom Korowy - Zwojowy
Przekroje osiowe na poziomie wzgórza i jąder podstawy.
Poziom Korowy - Nadzwojowy
Przekroje osiowe zlokalizowane powyżej jąder podstawy (wieniec promienisty).

Skala ASPECTS: Radiologiczna Ocena Ostrego Udaru Niedokrwiennego

Opublikowana w 2000 roku przez grupę badawczą Alberta Stroke Program, skala ASPECTS (Alberta Stroke Program Early CT Score) stała się absolutnym Złotym Standardem (Gold Standard) w medycynie ratunkowej i neuroradiologii. Służy ona do topograficznej i ilościowej oceny rozległości wczesnych zmian niedokrwiennych w tomografii komputerowej (TK) głowy bez podania środka cieniującego. Skala ta została opracowana specjalnie dla pacjentów z ostrym udarem niedokrwiennym w rozległym obszarze unaczynienia tętnicy środkowej mózgu (MCA).

Jak działa obliczanie wyniku ASPECTS?

Zasada działania jest prosta, ale niezwykle skuteczna: wynik wyjściowy zawsze wynosi 10 punktów, co odpowiada całkowicie prawidłowemu obrazowi TK bez widocznych oznak niedokrwienia. Następnie neuroradiolog lub neurolog naczyniowy odejmuje 1 punkt za każdy wyodrębniony obszar anatomiczny MCA, w którym występują wczesne nieprawidłowości (takie jak ogniskowa hipodensja, obrzęk cytotoksyczny prowadzący do zatarcia bruzd korowych lub utrata zróżnicowania między korową istotą szarą a istotą białą). Te 10 regionów jest rozmieszczonych na dwóch poziomach przekrojów osiowych:

  • Poziom zwojowy: Obejmuje jądro ogoniaste (C), jądro soczewkowate (L), torebkę wewnętrzną (IC), wyspę (I) oraz obszary korowe: przedni (M1), boczny (M2) i tylny (M3).
  • Poziom nadzwojowy: Obejmuje obszary korowe położone bezpośrednio nad jądrami podstawy, na poziomie wieńca promienistego (M4, M5, M6).

Znaczenie Terapeutyczne (Tromboliza i Trombektomia)

Wynik ASPECTS jest kluczowym czynnikiem w podejmowaniu decyzji ratujących życie. Wysoki wynik (od 8 do 10) sugeruje małe ognisko niedokrwienne (ischemic core), co pozwala zidentyfikować pacjentów, którzy odniosą największe korzyści z terapii rekanalizacyjnej, czy to poprzez trombolizę dożylną (np. Alteplaza lub Tenekteplaza), czy trombektomię mechaniczną. Odwrotnie, wynik ≤ 7 (a w szczególności wynik < 6) wskazuje na rozległy zawał mózgu. Historycznie, tacy pacjenci byli ściśle wykluczani z protokołów reperfuzji ze względu na zaporowe ryzyko śmiertelnego ukrwotocznienia. Należy jednak zauważyć, że niedawne, wysokiej jakości badania kliniczne (takie jak SELECT2 i RESCUE-Japan) wykazały, że starannie wyselekcjonowani pacjenci z niskim wynikiem ASPECTS (od 3 do 5) nadal mogą odnieść znaczącą korzyść funkcjonalną z trombektomii mechanicznej.

Kliniczna Interpretacja Wyniku ASPECTS

Wynik Rozległość Zawału Rokowanie i Działanie
10 Prawidłowe TK (Brak widocznego niedokrwienia) Doskonały kandydat do reperfuzji
8 - 9 Minimalny zawał (Niewiele obszarów zajętych) Dobre rokowanie przy leczeniu
6 - 7 Umiarkowany zawał (Wyraźne wczesne objawy) Wymagana indywidualna ocena eksperta
0 - 5 Rozległy zawał (Duży rdzeń niedokrwienny) Bardzo wysokie ryzyko krwotoku
Napisane przez : Dr. NEZZAR NARIMANE (Chirurg Ogólny)
Opublikowano : 11-04-2026
Ostatnia aktualizacja :

Referencje:

1. Barber PA, et al. Validity and reliability of a quantitative computed tomography score in predicting outcome of hyperacute stroke before thrombolytic therapy. ASPECTS Study Group. The Lancet. 2000. [PubMed - NIH]
2. Powers WJ, et al. (AHA/ASA). Guidelines for the Early Management of Patients With Acute Ischemic Stroke: 2019 Update. Stroke. 2019. [PubMed - AHA]

Oceń przydatność tego narzędzia klinicznego:

10 Points

-

💡 W trosce o rzetelność naukową, jeśli zauważysz jakąkolwiek nieścisłość kliniczną lub techniczną, prosimy o poinformowanie nas.