Skala HAS-BLED: Kalkulator Ryzyka Krwawienia

Oblicz wynik w skali HAS-BLED, aby ocenić roczne ryzyko poważnego krwawienia u pacjentów z migotaniem przedsionków (AF) leczonych lekami przeciwzakrzepowymi.

Ocena czynników ryzyka

Interpretacja Kliniczna i Wytyczne ESC

Wprowadzenie terapii przeciwzakrzepowej zapobiega udarom niedokrwiennym u pacjentów z migotaniem przedsionków, ale wiąże się z ryzykiem krwawienia. Skala HAS-BLED służy do jego obiektywnej oceny.

Czym jest Skala HAS-BLED?

Skala HAS-BLED to zatwierdzone globalnie narzędzie kliniczne. "Poważne" krwawienie definiuje się według kryteriów ISTH jako: krwawienie śmiertelne, wewnątrzczaszkowe, wymagające hospitalizacji, powodujące spadek hemoglobiny o ≥ 2 g/dL lub wymagające transfuzji ≥ 2 jednostek krwi.

Ważne Ostrzeżenie (Wytyczne ESC)

Istnieje powszechne nieporozumienie kliniczne dotyczące skali ryzyka krwawienia:

  • Wysoki wynik HAS-BLED (≥ 3) NIE JEST przeciwwskazaniem do stosowania doustnych antykoagulantów (OAC). Nigdy nie powinien być wymówką do odmowy leczenia u pacjentów z wysokim ryzykiem udaru. Korzyści kliniczne z OAC wciąż przeważają nad ryzykiem.
  • Głównym celem skali HAS-BLED jest identyfikacja pacjentów wymagających ściślejszego monitorowania oraz agresywnej korekty modyfikowalnych czynników ryzyka: obniżenie ciśnienia (< 130 mmHg), odstawienie NLPZ, ograniczenie alkoholu, poprawa wskaźnika TTR.

Wynik HAS-BLED

Wynik HAS-BLED Kategoria Ryzyka Ryzyko poważnego krwawienia (%)
0 Niskie Ryzyko ~ 1.1 %
1 - 2 Umiarkowane Ryzyko ~ 1.0 à 1.9 %
≥ 3 Wysokie Ryzyko ~ 3.7 à > 8 %
Napisane przez : Dr. NEZZAR NARIMANE (Chirurg Ogólny)
Opublikowano : 11-04-2026
Ostatnia aktualizacja :

Referencje:

1. Pisters R, Lane DA, Nieuwlaat R, de Vos CB, Crijns HJ, Lip GY. A novel user-friendly score (HAS-BLED) to assess 1-year risk of major bleeding in patients with atrial fibrillation: the Euro Heart Survey. Chest. 2010. [Chest Journal]
2. Hindricks G, Potpara T, Dagres N, et al. 2020 ESC Guidelines for the diagnosis and management of atrial fibrillation developed in collaboration with the European Association for Cardio-Thoracic Surgery (EACTS). Eur Heart J. 2021. [Oxford Academic]

Oceń przydatność tego narzędzia klinicznego:

Score 0

-

-

💡 W trosce o rzetelność naukową, jeśli zauważysz jakąkolwiek nieścisłość kliniczną lub techniczną, prosimy o poinformowanie nas.