Kalkulator Skali EDSS: Ocena Stwardnienia Rozsianego

Oblicz wynik EDSS online. Złoty standard w neurologii do oceny stopnia niepełnosprawności i monitorowania postępu stwardnienia rozsianego (SM).

Zdolność Chodzenia (Ambulacja)
Gdy dystans chodzenia jest ograniczony (EDSS ≥ 5.0), wynik końcowy jest ściśle zdeterminowany przez tę zdolność.
Układy Funkcjonalne (FS)
Oceń każdy układ. Te wyniki determinują EDSS od 0 do 4.5.

Skala EDSS (Expanded Disability Status Scale): Ocena Kliniczna w Stwardnieniu Rozsianym

Opracowana przez neurologa Johna F. Kurtzkego w 1983 roku, skala EDSS (Expanded Disability Status Scale) jest uznawana na całym świecie za absolutny Złoty Standard (Gold Standard) w narzędziach klinicznych do oceny, kwantyfikacji i monitorowania postępu upośledzenia neurologicznego u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym (SM). To wystandaryzowane narzędzie pozwala neurologom dokładnie zmierzyć kliniczny wpływ zmian demielinizacyjnych na ośrodkowy układ nerwowy i zapewnia obiektywną obserwację wzdłużną.

Jak działa obliczanie wyniku EDSS i kiedy jest stosowane?

Ocena EDSS opiera się na rygorystycznym i kompleksowym badaniu neurologicznym. Ogólny wynik waha się od 0 (ściśle prawidłowe badanie neurologiczne) do 10 (zgon z powodu SM), z przyrostem co 0,5 punktu. Ustalanie tego wyniku koncentruje się na dwóch głównych osiach choroby:

  • Od EDSS 0 do 4.5 (Faza ambulatoryjna): Ocena jest zdominowana przez punktację siedmiu głównych Układów Funkcjonalnych (FS): piramidowego, móżdżkowego, pnia mózgu, czuciowego, wzrokowego, zwieraczy i funkcji umysłowych. Systemy te odzwierciedlają rozległość zajęcia układu nerwowego, zanim zdolność chodzenia zostanie poważnie upośledzona.
  • Od EDSS 5.0 do 9.5 (Faza niepełnosprawności ruchowej): Począwszy od wyniku 5.0, zdolność chodzenia (maksymalny dystans w metrach i konieczność jednostronnej lub obustronnej pomocy) staje się wyłącznym wyznacznikiem wyniku, spychając na dalszy plan wyniki innych układów funkcjonalnych.

Kliniczne Znaczenie Wyniku EDSS w Leczeniu (DMTs)

W neurologicznej praktyce klinicznej wynik EDSS jest głównym kryterium decyzyjnym dotyczącym rozpoczynania, kontynuowania lub zmiany leczenia modyfikującego przebieg choroby (DMTs - Disease-Modifying Therapies). Na przykład przekroczenie krytycznych progów EDSS 4.0 lub 6.0 wyznacza punkty zwrotne progresji choroby, które często wymagają eskalacji terapii do leków o wysokiej skuteczności (takich jak przeciwciała monoklonalne anty-CD20). Ponadto EDSS pozostaje głównym kryterium włączenia i oceny skuteczności w międzynarodowych badaniach klinicznych nad SM.

Globalna Klasyfikacja Niepełnosprawności (EDSS)

Wynik EDSS Znaczenie Kliniczne Zdolność Chodzenia
0 - 1.5 Badanie w normie lub objawy bez upośledzenia Normale
2.0 - 2.5 Minimalna niepełnosprawność w jednym lub kilku układach Normale
3.0 - 4.5 Umiarkowana niepełnosprawność, w pełni ambulatoryjny ≥ 300m
5.0 - 5.5 Niepełnosprawność wpływająca na codzienne czynności 100-200m
6.0 - 6.5 Wymagana pomoc przy chodzeniu (laska/balkonik) 20-100m
7.0 - 9.5 Przywiązany do wózka inwalidzkiego lub łóżka Incapable
Napisane przez : Dr. NEZZAR NARIMANE (Chirurg Ogólny)
Opublikowano : 11-04-2026
Ostatnia aktualizacja :

Referencje:

1. Kurtzke JF. Rating neurologic impairment in multiple sclerosis: an expanded disability status scale (EDSS). Neurology. 1983. [PubMed - NIH]
2. Meyer-Moock S, et al. Systematic literature review and validity evaluation of the Expanded Disability Status Scale (EDSS). Health Qual Life Outcomes. 2014. [PubMed - NIH]

Oceń przydatność tego narzędzia klinicznego:

- Score

-

💡 W trosce o rzetelność naukową, jeśli zauważysz jakąkolwiek nieścisłość kliniczną lub techniczną, prosimy o poinformowanie nas.