Skala Rockalla
Ocena ryzyka śmiertelności i ponownego krwawienia po krwawieniu z górnego odcinka przewodu pokarmowego.
Skala Rockalla: Ocena Krwawienia z Przewodu Pokarmowego
Skala Rockalla została opracowana w 1996 roku, aby identyfikować pacjentów narażonych na ryzyko niekorzystnego wyniku (ponowne krwawienie i śmiertelność) po ostrym krwawieniu z górnego odcinka przewodu pokarmowego.
Struktura i Zastosowanie Skali
Pełny wynik wymaga wyników endoskopii. Istnieje jednak "Kliniczna Skala Rockalla" oparta wyłącznie na wieku, hemodynamice i chorobach współistniejących.
- Wynik < 3 (Niskie ryzyko): Bardzo dobre rokowanie. Często możliwy wczesny wypis.
- Wynik 3 - 4 (Ryzyko pośrednie): Wymaga standardowej hospitalizacji i ścisłego monitorowania.
- Wynik ≥ 5 (Wysokie ryzyko): Znaczne ryzyko ponownego krwawienia. Uzasadnia przyjęcie na OIT.
Ograniczenia i Skale Alternatywne
Na SOR, aby podjąć decyzję o natychmiastowym przyjęciu lub wypisie *przed* endoskopią, często preferuje się Skalę Glasgow-Blatchford (GBS).
Stratyfikacja Ryzyka (Pełny Wynik)
| Wynik Całkowity | Ponowne krwawienie | Szacowana Śmiertelność |
|---|---|---|
| 0 - 2 pts | < 5 % | 0.1 - 0.2 % |
| 3 - 4 pts | 10 - 15 % | 3 - 5 % |
| ≥ 5 pts | 24 - 40 % | 11 - 39 % |
Referencje:
1. Rockall TA, Logan RF, Devlin HB, Northfield TC. Risk assessment after acute upper gastrointestinal haemorrhage. Gut. 1996;38(3):316-21.
[NIH - PubMed]
2. Vreeburg EM, et al. Validation of the Rockall risk scoring system in upper gastrointestinal bleeding. Gut. 1999;44(3):331-5.
[BMJ - Gut Journal]
-
💡 W trosce o rzetelność naukową, jeśli zauważysz jakąkolwiek nieścisłość kliniczną lub techniczną, prosimy o poinformowanie nas.